Marias forældrefortælling

Marias forældrefortælling
Vores tredje #forældrefortælling er fra @mariamostrup, som har Clara på 6 måneder. Maria møder en tilfældig kvinde i supermarkedet, der får hende til at tænke over hendes ammesituation.

"Jeg gik nogle dage over min terminsdato, og blev sat i gang med piller da lægerne opdagede, at jeg havde svangerskabsforgiftning. Efter to døgn var hun ude og det endte med, at jeg mistede meget blod under fødslen.

Dagene efter fødslen går tiden med at få amningen i gang. Sygeplejerskerne kommer med ammebrikker og "malkemaskinen" bliver kørt ind. Efter to døgn havde Clara tabt sig så meget, at hun havde fået gulsot, og måtte i lysbehandling. Vi var indlagt i 5 dage sammenlagt. Jeg havde problemer med amning fra start og grundet det store blodtab løber min mælk sent til. Clara havde svært ved at tage ved mit bryst og hun får klippet sit tungebånd, da hun er omkring en måned gammel. 

De efterfølgende to måneder går med at sidde som en eller anden malkeko med pumpen på. Hver gang Clara sov sad jeg med pumpen på, men der kom max 20 ml ud hver gang og det var jo ikke nok til at mætte min meget sultne baby. Så vi supplerede med modermælkserstatning i flaske. Vi købte det ene og det andet udstyr for at få det til at fungere, og gøre det så nemt for os som muligt. 

Jeg har aldrig haft den der følelse af spændte bryster fyldt med mælk som jeg havde hørt så meget om. Da jeg var gravid var jeg sådan “Hvis jeg ikke kan amme, så får hun bare flaske”, men da hun lå i mine arme ville jeg bare sådan gerne amme. Jeg havde ikke andet i hovedet end, at det var bare det jeg skulle. Jeg ville virkelig gå langt for, at få det til at fungere, men nu når jeg tænker tilbage gik jeg for langt. Jeg glemte mig selv og havde ikke mig selv med i det. Min sundhedsplejerske og egen læge synes jeg stoppe med at amme. Jeg blev sur på dem, når de sagde det fordi jeg var så meget oppe i mit hoved, at jeg bare ville amme for det sagde mit moderinstinkt 

Clara begyndte at sige fra ved brystet og hun var undervægtig, hvilket gjorde meget ondt i mit moderhjerte. Kort tid efter møder jeg en tilfældig kvinde i supermarkedet, som siger “Hun har nogle dejlige kinder, ammer du hende?”. Jeg forklarer kort situation, at jeg ammer og supplerer med flaske. Hertil svarer damen “Jamen når du allerede giver hende flaske, er løbet jo kørt for amningen”. Jeg er glad for, at jeg mødte hende på en god dag, ellers havde hendes kommentar nok ramt mig hårdere end den gjorde.

Jeg kommer hjem og jeg kan mærke, at hendes kommentar alligevel sætter gang i mine tanker nogle dage efter. Efterfølgende kigger jeg ned på min sultne baby, der spiser og spiser ved flasken. Her går op for mig, at det var ikke for hendes skyld jeg kæmpede så meget for at få amningen til at fungere. Hun ville jo bare gerne være mæt, om det var ved brystet eller ved flasken. Efterfølgende giver vi Clara mere og mere flaske. Det var ikke en svær overgang, da der jo ikke rigtig kom noget mælk ud af mine bryster og når jeg tænker mig om, er jeg i tvivl om min mælk egentlig nogensinde løb til. Heldigvis giver næsten alle mine veninder flaske, så jeg har kunne få råd og vejledning hos dem.

Da jeg tager beslutningen om at opgive amningen og give modermælkserstatning i flaske er det en kæmpe forløsning. Jeg følte mig også enormt usikker, når jeg var sammen med min mødregruppe, da amningen ikke fungerede. Efterfølgende hvor jeg har givet Clara flaske sammen med min mødregruppe har jeg ikke haft det på samme måde, og nu er min mødregruppe misundelig på fleksibiliteten ved at have et flaskebarn.

Jeg nyder, at se min mand sidde og give vores datter flaske. Der er altså også mange fordele ved at give flaske og dem har jeg valgt at fokusere på i stedet for at banke mig selv oven i hovedet fordi mit ammeforløb ikke gik som jeg havde ønsket. 

Hvis jeg skulle give mig selv et råd, som jeg vil huske på, når vi skal have flere børn i fremtiden, så er det; husk at have dig selv med. Hvis du ikke er selv er glad, er din baby heller ikke glad og tænk på om det er dit behov eller er det barnets behov."